Blog

Terug naar blog

Eindeloze mogelijkheden – de visie van architect Boudewijn Slings

Elektrische haard: Kalfire E-one 100F FR

Onafhankelijk zijn van rookkanalen en gas aansluitingen. De E-one staat voor vrijheid en creëert eindeloze mogelijkheden. Op elke plek, in elk interieur.

“Flabbergasted”, zo omschreef interieurarchitect Boudewijn Slings zijn eerste indruk van de Kalfire E-one. Hij nam zich de tijd, keek naar de haard, nam het product in zich op en raakte betoverd. Hij had eerder elektrische haarden gezien, maar daar was hij niet van onder de indruk. Het verschil: met de E-one wordt voor het eerst een elektrische haard gemaakt waarbij een realistisch vuur wordt nagestreefd, zodat het lijkt alsof je naar écht vuur kijkt. Boudewijn: “de E-one is uniek omdat het een écht een mooi ding is,  het lijkt precies op het vuur van een gashaard. De speciale technieken die het vlambeeld creëren, zorgen voor een ultra-realistische uitstraling die nauwelijks van echt vuur te onderscheiden is. Met de E-one wilde Kalfire vuur maken dat heel dicht in de buurt komt van echt vuur, zodat je diezelfde sfeer, warmte en verbinding kunt ervaren als met de andere haarden van Kalfire. Dat was een hele uitdaging, maar die is volgens Boudewijn heel goed geslaagd. “Het product leeft, het is dynamisch, de vlammen bewegen en je wilt ernaar blijven kijken.”

Hij verwacht dan ook dat de Kalfire E-one veel architecten zal aanspreken. Het toepassen en integreren van de haard wordt een stuk eenvoudiger, wat vooral aantrekkelijk is voor deze doelgroep. Het is praktisch, een ‘plug and enjoy’ idee: zodra de stekker in het stopcontact zit kun je van de haard genieten. Je kunt de haard inbouwen, maar ook de toepassing als opbouwhaard behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je een heel nieuwe groep mensen bereiken, die een haard mooi vinden maar er – tot nu toe – geen konden plaatsen.

Daarnaast hoef je niet meer met brandwerend materiaal te werken bij het inbouwen van een haard, omdat er geen vuur aan te pas komt. Je hoeft ook geen rekening meer te houden met een rookkanaal, want vooral dat bepaalde tot voor kort de plaats van de haard. Nu kun je de haard overal in de ruimte een plaats geven, een gegeven dat (interieur)architecten veel vrijheid geeft. Zij willen ook het liefst een ontwerp maken voor een opdrachtgever dat precies overeenkomt met diens wensen. Als een haard op een bepaalde plek moet, of juist niet kan, moet je concessies doen. Waar mensen eerst een haard van hun wensenlijstje schrapte omdat het te ingewikkeld zou worden of ze het niet naar hun wens konden vormgeven, kunnen ze nu toch voor die haard gaan. Dat vinden mensen interessant, omdat ze vooraf toch een bepaald beeld in hun hoofd hebben hoe de ruimte er voor hen uit moet komen te zien en daar willen ze graag aan vasthouden. Boudewijn verwacht dat er zeker mensen zullen zijn die nu, met de nieuwe E-one, alsnog voor een haard gaan.

Volgens de interieurarchitect zullen collega’s binnen zijn vakgebied ook blij zijn met dit nieuwe product. Zij krijgen vaak van particulieren de vraag of er ook alternatieven zijn voor een gas- of houthaard, bijvoorbeeld omdat er geen rookkanaal kan worden gelegd in hun woning of appartement. De E-one is dan een prima alternatief, je kunt de haard immers overal neerzetten en je bent niet afhankelijk van een rookkanaal of andere (gas)aansluiting. Plug het in de stekker en klaar! Ook voor eigenaren van hotels, restaurants of vakantieparken biedt de E-one vele mogelijkheden. De elektrische haard geeft geen directe warmte af, het vuur is daarom veilig en toegankelijk voor kleine kinderen en dieren. Ook beschikt de E-one over een hotelswitch, waardoor de haard kan worden aangesloten op een centraal schakelsysteem dat veel in hotels wordt gebruikt.

Boudewijn ziet met al deze voordelen die de E-one met zich meebrengt een duidelijke meerwaarde voor de markt. “De haard toont een mooi uitziend vuur dat warmte kan geven zonder gas of andere brandstoffen. Het geeft dezelfde warme en intieme sfeer als een hout- of gashaard. Dat is ook waar mensen naar op zoek zijn, een sfeervolle toevoeging aan hun interieur.“

Hij verwacht echter dat er ook sceptici zullen zijn. Als je het verhaal hoort, klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Je moet het daarom ook écht met je eigen ogen zien, want je vertrouwt je eigen ogen het meest. “Vergelijk het met een mooi natuurverschijnsel. Als ik in mijn tuin een prachtige bloem zie, kan ik die aan jou beschrijven. De kleur, de vorm, hoe het de tuin opfleurt, daar vorm je dan een beeld bij. Maar je zult nooit precies kunnen ervaren hoe mooi die bloem is, zelfs als je er een foto van maakt is dat ‘slechts’ een plaatje. Je ziet niet hoe mooi en echt die bloem eruitziet, totdat je hem zelf kunt bewonderen in die tuin.”

Hetzelfde geldt wat hem betreft voor de E-one: beeldmateriaal en beschrijvingen doen geen recht aan de beleving van de haard in het echt. Als je erover nadenkt, is dat ook wel logisch. Met dit product zit je als het ware tussen twee werelden. Mensen kennen echt vuur en elektrisch vuur inmiddels ook, maar dat willen ze vaak niet omdat het niet realistisch en mooi genoeg is. Het idee dat het bijna lijkt op een gashaard is voor mensen zo onwennig, dat je het ook echt moet zien om te beseffen hoe dat bedoeld wordt. Het product prijst zichzelf het beste aan.

Tot slot, vindt Boudewijn dat ‘thuis’ een veilige plek is. Daar trek je je terug, daar leef je, kom je tot rust en geniet je. Het moet daarom ook als een thuis voelen en dat begint met het inrichten van je woning. Vuur draagt bij aan de sfeer, aan het genieten van je omgeving. Je kunt erin staren en wegdromen. Bovendien is het een mooie eyecatcher in je interieur. Vuur is altijd het centrum van een woning geweest, vroeger als essentiële verwarming en tegenwoordig als centraal punt voor gezelligheid, warmte en sfeer die voor verbinding zorgt. De E-one kan dit gevoel nu in iedere huiskamer brengen.

Eindeloze mogelijkheden – de visie van architect Boudewijn Slings Eindeloze mogelijkheden – de visie van architect Boudewijn Slings Eindeloze mogelijkheden – de visie van architect Boudewijn Slings Eindeloze mogelijkheden – de visie van architect Boudewijn Slings
Terug naar blog
Brochure Kalfire E-one

Download de brochure

Lees alles over onze nieuwste, virtuele sfeerhaard in de digitale brochure en vind inspiratie voor uw interieur.

Elektrische haard: Kalfire E-one 100F FR

Voor ieder bedrijf

Wat uw favoriete plek in huis ook is, met Kalfire’s E-one wordt het dé plek waar mensen samenkomen. Onze high-tech sfeerhaard kan namelijk overal in huis geplaatst worden.

Lees meer

You have to see it to believe it

Het ultra-realistische vuur in de Kalfire E-one zelf beleven? Dat kan bij een dealer bij u in de buurt of in Kalfire’s Experience Center.

Download de Kalfire E-one brochure

Bedankt! U ontvangt de brochure binnen enkele ogenblikken in uw inbox.

Ontvang persberichten

Bedankt! U bent aangemeld voor de E-one persberichten.