Home is where the haard is #7 – in de horeca

Home is where the haard is #7 – in de horeca

Johan van restaurant KOKS wilde een haard in zijn restaurant plaatsen zonder in te leveren op ruimte, mét veiligheid. Zo startte zijn zoektocht naar een elektrische haard met realistische vlammen.

Na een flinke verbouwing van enkele maanden, opende het nieuwe restaurant KOKS te Gemert haar deuren in de zomer van 2020. Het interieur van KOKS is gerealiseerd door Studio C. Interieurs en Gaaf Creaties. Toen de ideeën voor de verbouwing vorm begonnen te krijgen, kwam ook al snel het idee voor een haard die de landelijke uitstraling van het restaurant compleet zou maken.

Volgens Johan, mede-eigenaar van het restaurant, zou dat nog net dat beetje extra sfeer in de horecazaak brengen. “We wisten al vrij snel dat een haard de landelijke stijl die ons restaurant uitstraalt, compleet zou maken. We zijn in verschillende horecazaken geweest om onderzoek te doen voor een haard. We keken waar ze staan in de ruimte, hoe ze zijn geplaatst en welk soort haard er staat. We kwamen er helaas achter dat in veel zaken de haard uitstaat, omdat het gewoon veel te warm is.” Aldus Johan.

Op zoek naar mogelijkheden

Een haard die veel warmte afgeeft hindert de ruimte in de horeca, omdat het bij de tafeltjes dicht eromheen te warm wordt.  In een restaurant is het belangrijk dat de temperatuur constant is, mensen zitten stil en dan moet het aangenaam zijn. Maar je wil als horecaondernemer tegelijkertijd geen ruimte inleveren door minder tafels te plaatsen. Er was dus maar één mogelijke oplossing: er moest een elektrische haard komen die geen of weinig warmte afgeeft.

Daardoor ontstond echter meteen een nieuw probleem: er was geen elektrische haard die ze mooi genoeg vonden en die paste in de stijl van het interieur. Ze gingen naar de dealer Verbruggen Fire & Design, maar waren niet onder de indruk van de keuze in elektrische haarden. “We beseften al gauw dat we concessies moesten doen: of geen haard, of een haard die het nét niet was”, vertelt Johan. “Gelukkig wist Peter van Verbruggen Fire & Design ons te vertellen dat er binnenkort iets nieuws op de markt zou komen: een elektrische haard met realistisch vuur. Hij was toen al zó enthousiast en wist dat op ons over te brengen. We hadden nog niets gezien van de haard op een kort filmpje en een folder na, dus moesten volledig vertrouwen op zijn oordeel.”

Peter: “Johan was op zoek naar een elektrische haard die er nog niet was. Ik wist natuurlijk, door de aankondiging en sneak peak van Kalfire, dat er iets aan zat te komen dat zeker aan zijn wensen zou voldoen. De goede sfeer creëren is belangrijk bij een horecazaak en ik wist dat de Kalfire E-one die zou toevoegen.” Verbruggen Fire & Design heeft ondersteund bij het ontwerpen van de ombouw, door samen met Studio C. Interieurs en Gaaf Creaties mee te denken en te ondersteunen met de technische mogelijkheden.

Toen Johan de eerste beelden van de haard zag, werd hij ook meteen enthousiast. Hij had het gevoel alsof hij een echte haard zag branden en dit gevoel had hij nog niet eerder gehad bij een elektrische haard. Hij besloot ervoor te gaan en de Kalfire E-one te kiezen voor zijn restaurant, ondanks dat ze toen nog niet zeker wisten of de haard op tijd zou uitkomen voordat het restaurant zou openen. Het voordeel was dat het ontwerp al ingetekend was, dus zodra de Kalfire E-one klaar was konden ze meteen aan de slag.

Kalfire E-one 100F Kalfire E-one 100F

Mooi, praktisch én veilig in de horeca

Naast de sfeer en het praktische voordeel dat de haard niet te warm wordt om er tafels naast te plaatsen, garandeert het zo ook veiligheid. De elektrische designhaard kan een prettige warmte afgeven, maar wordt niet heet (de haard is verkrijgbaar met en zonder de optie Atmos Heating). “We zijn een restaurant waar regelmatig gezinnen met jonge kinderen komen eten. Je wilt je als ouder, maar ook als restaurantmedewerker geen zorgen hoeven maken dat er kinderen dichtbij de haard komen. En je wil ook voor iedereen gastvriendelijk en toegankelijk zijn, dus deze extra veiligheid past perfect bij het concept van KOKS.”

Het werd uiteindelijk nog even spannend, want de verbouwing was inmiddels bijna klaar en de Kalfire E-one zou ongeveer rond dezelfde tijd op de markt komen. Op een gegeven moment was er een release datum voor de hightech designhaard, die was vlak voor de opening van het restaurant. Er mocht dus niets misgaan, anders zou de haard te laat zijn voor het grote moment.

Peter en Johan kunnen zich dit moment allebei nog goed herinneren. Uiteindelijk ging het allemaal nét goed. Eén dag voor de opening werd de haard geplaatst. Alle zeilen werden bijgezet om de elektrische haard zo snel mogelijk te plaatsen. Het was even doorwerken om het op tijd af te krijgen, maar toen de haard eenmaal brandde werd voor Johan bevestigd dat dit de perfecte keuze was: het zag er spectaculair uit en precies zoals hij het zich had voorgesteld. “Tijdens de opening kregen we veel goede reacties op de inrichting en op de Kalfire E-one. Mensen moesten twee keer kijken om te beseffen dat het geen ‘echt’ vuur was waar ze naar keken.”

Johan is nu nog altijd blij met zijn keuze: “het is een sfeerelement dat heel mooi past in ons interieur en het maakt ons restaurant écht af. Het is precies de toevoeging die we zochten. Hij brandt altijd, ongeacht de temperatuur. Dat maakt het plaatje helemaal af: hoe het weer ook is, de haard kan altijd branden dus je kunt altijd genieten van de mooie vlammen.” In het draaiboek voor het personeel staat dan ook dat de haard altijd moet branden.


Neem een kijkje op onze Pinterest pagina voor meer inspiratie en volg ons op social media voor de nieuweste en mooiste interieur inspiratie. Je kunt ook een dealer bij jou in de buurt bezoeken.

You have to see it to believe it

Het ultra-realistische vuur in de Kalfire E-one zelf beleven? Dat kan bij een dealer bij u in de buurt of in Kalfire’s Experience Center.

Gi
Download de Kalfire E-one brochure
Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en wij zoeken uw dichtstbijzijnde dealer op:

Er ging helaas iets fout bij het zoeken naar de dichtstbijzijnde dealer. Controleer uw postcode of plaatsnaam en probeer het nogmaals.

Bedankt! U ontvangt de brochure binnen enkele ogenblikken in uw inbox.

Ontvang persberichten

Bedankt! U bent aangemeld voor de E-one persberichten.